Home > Nieuws > Interview 'HipHelpt samen leven' in Nijkerk...

Interview 'HipHelpt samen leven' in Nijkerk

24 februari 2023
Interview 'HipHelpt samen leven' in Nijkerk

Ik spreek af met twee vrouwen. Zij hebben elkaar ontmoet bij het project tegen eenzaamheid ‘HipHelpt samen leven’. Via de helpdesk van HipHelpt heeft Gerjanne zich aangemeld als vrijwillige coach. De Somalische Amira werd op het project gewezen toen ze op bezoek was bij ontmoetingsplek ‘Het Paashuis’ in Nijkerk. Uiteindelijk zijn ze door de HipHelpt helpdesk aan elkaar gematcht. 

Twee vrouwen, twee verhalen 
Gerjanne is geboren in Nederland en heeft een man, drie kinderen en een rijk sociaal leven. Ze is actief in de kerk en heeft een baan in de hulpverlening. Amira is nu 20 jaar in Nederland. Ze woont al ruim 15 jaar in Nijkerk in een nette rijtjeswoning. Ze heeft een beperkt netwerk. Haar zus woont ook in Nederland, maar op 3 uur reizen met het openbaar vervoer. Daarnaast heeft ze verschillende vriendinnen in Nijkerk, veelal ook Somalische vrouwen. Het echt goed leren van de taal is daarom lastig. Zij heeft net als Gerjanne ook drie kinderen en een (ex-)man. Maar helaas heeft het leven voor haar anders uitgepakt. De vader van haar kinderen heeft de kinderen 16 jaar geleden meegenomen en ze weet niet waarheen. Al die tijd heeft zij haar kinderen niet gezien. Het terugzien van haar kinderen is dan ook een grote droom. 

Nieuwe dingen leren 
Amira doet mee het project om beter Nederlands te spreken en meer mensen te leren kennen. Haar Nederlands is duidelijk te verstaan, maar veel woorden vindt ze nog moeilijk. Gerjanne komt om de week op bezoek. Samen kletsen ze en leren ze elkaar beter kennen. Tegelijk maken ze opdrachten uit het werkboek van HipHelpt samen leven. Als Amira er niet uit komt, gebruikt ze de google-translate app om de opdrachten naar het Arabisch te vertalen. Hierdoor begrijpt ze de opdrachten goed. 

Door het contact met Gerjanne leert Amira niet alleen de taal, maar ook veel over zichzelf. Zo moest ze opschrijven waar ze goed in is en wat ze belangrijk vindt. Ze vindt netheid bijvoorbeeld belangrijk. Dat is goed te zien aan haar opgeruimde huis. Maar ook beleeft ze veel plezier aan koken. Het liefst zou ze chef worden. Eigenlijk heeft ze veel meer kwaliteiten dan ze dacht. In haar cultuur is het namelijk niet zo gewoon om na te denken over wie je zelf bent en wat je leuk vindt.  

Wensen en dromen in beeld brengen 
Naast het terugzien van haar kinderen wil Amira ook gezond en gelukkig zijn. Lichamelijk heeft zij ook klachten. Samen met Gerjanne bedenkt ze tijdens de gesprekken hoe ze gelukkiger en gezonder kan worden. Zo houdt ze bijvoorbeeld erg van wandelen en wil ze vaker naar buiten gaan. Ze zijn al eens samen naar de kringloop geweest. Alle wensen en dromen schrijven ze op in het werkboek en samen werken ze hieraan in kleine stapjes. Amira: “Ik heb al sommige woorden geleerd en ik ga proberen om de dingen te doen die ik leer met het boek.” 

Voor Gerjanne is het vrijwilligerswerk als vrijwillige coach eigenlijk iets heel normaals en vooral ook verrijkends: “Je krijgt ook een hoop terug. Als je ziet dat het (werkboek) aansluit. Ik weet ook nog de eerste keer dat ze dat vertelde van die drie kinderen. Nou, ik zat hier met tranen in mijn ogen op de bank. Nou, ja, het lijkt me vreselijk, stel dat je dat overkomt. Dat je ook denkt, oh, wat mag je gewoon dankbaar zijn voor wat je hebt. Gezondheid, het is niet allemaal vanzelfsprekend.” 

Voor wie is HipHelpt samen leven? 
Het werkboek van HipHelpt samen leven gaat over de verbinding met jezelf en met anderen. Het bestaat uit in totaal 11 modules zoals: ‘Wie ben ik?’, ‘Netwerk in kaart’, ‘Verder na verlies’ en ‘Vrienden maken’. HipHelpt koppelt een vrijwillige coach aan een deelnemer die zich bijvoorbeeld minder vaak eenzaam wil voelen, meer plezier wil krijgen in het contact met anderen of positiever naar zichzelf wil leren kijken. Samen doorlopen ze in 8 – 20 weken de gratis cursus. Op de vraag voor wie deze cursus geschikt zou zijn, is coach Gerjanne heel duidelijk: “Iedereen kan hiervan leren. Ja, dat denk ik echt. Zelfs ik leer er nog dingen van. (…) Ik zou zeggen: introduceer het op meer plekken!” 

Wil je ook hulp bieden aan het NDB Nijkerk?
Neem contact op
© 2024 Stichting Nijkerks Diaconaal Beraad