Home > Ervaringen > SchuldHulpMaatje

Ervaringen

Lees hier de verhalen van de SchuldHulpMaatjes. De dingen die ze meegemaakt hebben en waar ze andere mensen mee hebben geholpen. Komt één van de situaties overeen met die van jou, neem dan contact met ons op. We kunnen en willen jouw ook graag helpen.

Dreigende huisuitzetting

" In 2019 ben ik betrokken geraakt bij de hulpvrager, die met een dreigende huisuitzetting te maken kreeg vanwege onbetaalde huur. De hulpvrager leed aan een depressie, maar heeft vanwege de dreigende huisuitzetting toch hulp willen aanvaarden.

Bij het eerste gesprek uitvoerig kennisgemaakt met de hulpvrager, gesproken over zijn problemen en hoe we daar samen uit kunnen komen. Dit is naar mijn mening een situatie waarbij je met ‘op je handen gaan zitten’ niet de nodige meters kan maken. Al leren we als maatjes wel dat we dat moeten doen, volgens mij liet de gezondheidstoestand van de hulpvrager dat niet toe. En met ‘op je handen zitten’ lukt het niet om acute problemen op te lossen.

Uit de inventarisatie bleek dat er meerdere schulden waren waarvan een groot gedeelte (gerechtelijke) incassokosten waren. Samen met de bijstandsuitkeerder, de Gemeente, eerst geregeld dat de lopende huur betaald wordt. Met de wetenschap van de verhuurder dat we met een oplossing voor de schulden bezig zijn, is de huisuitzetting voorkomen.

De hulpvrager heeft kort na mijn kennismaking via een uitzendbureau werk weten te vinden. De hulpvrager was zeer gemotiveerd om al zijn schulden terug te betalen. Anders kwam het niet met zijn geweten overeen. Door wisselende diensten was hij ook in staat om extra inkomsten te genereren.

Samen hebben we een voorstel uitgewerkt met welke bedragen de schulden konden worden terugbetaald. Met de schuldeisers heb ik op basis daarvan afspraken kunnen maken. Een teruggave van belastinggelden voor hem geregeld, daarmee kon hij de laatste termijnen van de regelingen in één keer voldoen.

Al lopende het traject is de hulpvrager steeds meer zelfstandig geworden om zijn financiën zelf te regelen en inmiddels heb ik hem los kunnen laten.

Een mooi voorbeeld van ons werk als maatje: met hulpvragers optrekken en ze werkende weg weer zelfredzaam maken! "

Wil je ook hulp bieden aan het Nijkerks Diaconaal Beraad?