Wereldarmoededag
Gisteren op Wereldarmoededag, midden in de Week tegen Armoede, organiseerde het NDB Nijkerk met medewerking van Schuldhulpmaatje Nijkerk, Hiphelpt Nijkerk, de Voedselbank Nijkerk, Stichting Streams en Sigma Welzijn een informatieve en inspirerende bijeenkomst over armoede en financiële keuzes.
Voorzitter van het Nijkerks Diaconaal Beraad, Bram Houtman, wijst de aanwezigen in zijn welkomstwoord erop dat het NDB vanuit de houding van de barmhartige Samaritaan er wil zijn voor alle Nijkerkers.
Budgetcoach en ervaringsdeskundige Eef van Opdorp was de hoofdspreker deze avond. De ongeveer 120 aanwezigen hangen aan haar lippen als zij vertelt hoe het menselijk brein onderweg is met geld. Geld heeft 95 procent te maken met onbewust gedrag en 5 procent met rationeel gedrag. Geld gaat om gedrag, aldus Eef, en nog meer om gevoel. ‘Je voelt je slecht en je geeft jezelf een cadeautje door te gaan kopen, tassen vol.’ Gemiddeld wachten mensen vijf jaar voordat ze durven bekennen dat ze het financieel niet redden.
Daarna konden de deelnemers kiezen uit zes workshops die allemaal raakten aan het thema armoede.
'Wist je dat er in de Bijbel maar liefst 2350 keer gesproken wordt over geld?' Joost Schelling doet er graag een boekje over open tijdens de workshop ‘It’s all about money’. Schelling is directeur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) en in zijn vrijetijd voorzitter van SchuldHulpMaatje Nederland.
Tijdens de workshop ‘Red je het wel?’ vertelt Tom Kolsters waarom je deze vraag eigenlijk moet stellen. Want: werkelijk omzien naar elkaar betekent ook lastige vragen durven stellen. Na de workshop konden de aanwezige naar hartenlust shoppen uit het materiaal dat HipHelpt en SchuldHulpMaatje ontwikkelden om je naaste boven die rode streep te houden. Zoals het Kanzenspel en een kaartspel om taboevragen boven tafel te krijgen.